5 minutes reading time (942 words)

Joomla! 3.7.0 beschikbaar

Joomla 3.7.0 vrijgegeven

Op 25 april 2017 is Joomla! 3.7.0 vrijgegeven. Dit is de meest recente versie van de Joomla! 3-serie. Deze nieuwe versie heeft meer dan 700 verbeteringen en veel nieuwe toepassingen die het beheer van de Joomla!website vereenvoudigen. Ook zijn er een groot aantal veiligheidsupdates aan deze versie toegevoegd.

Extra Velden

Eén van de grootste nieuwe functionaliteit in deze release is de mogelijkheid voor beheerders om Extra Velden toe te voegen. Er zijn wel 15 verschillende types extra velden beschikbaar zoals lijsten, tekstvelden, datums etcetera. Voor de beheerder van de site zal het mogelijk zijn om deze aan te maken voor artikelen, gebruikers en contactpersonen. Wanneer u een artikel bewerkt, worden de velden weergegeven op een apart tabblad en kunnen gevuld worden met gegevens. Middels veldgroepen is het mogelijk de extra velden te groeperen op hun eigen tabbladen. ACL, meertaligheid, lay-outs en verschillende andere opties zijn beschikbaar om ze aan uw behoeften aan te passen.

Meertalige sites

Meertalige sites maken is gemakkelijker en wordt beter ondersteund dankzij de meertaligheid associatie functie. De compleet nieuwe meertaligheid associatie component geeft de mogelijkheid om uw inhoud te vertalen vanuit één interface. Third-party extensie-ontwikkelaars kunnen hun extensies ook voorbereiden op integratie met deze nieuwe functie.

Er zit een groot extra voordeel in het taalbeheer hulpmiddel, aangezien de inhoudstaal nu automatisch aangemaakt wordt tijdens de installatie van een nieuw taalpakket. U hoeft alleen op publiceren te klikken! En dat is niet alles: Bewerk uw vertaalde inhoud door eenvoudig op het taal-icoon te klikken. Selecteer, bewerk en ontkoppel uw gekoppelde item in het associatie-tabblad van uw menu-item

Verbeterde werkstroom

Bouw uw menu-item en uw inhoudstype in één stap! U kunt nu “de drieëenheid”: menu-item, artikel en categorie - in één stap aanmaken, zonder tussen inhoud, categorie en menubeheer heen en weer te springen. Klik bij het aanmaken van een menu-item voor ‘één enkel artikel’ op de ‘aanmaak knop’, schrijf uw artikel, sla het op en maak dan een categorie aan. U kunt ook contactpersonen, nieuwsfeeds, en menu-item aliassen in het proces aanmaken.

Menu beheer aanpassen

Een ander menu-gerelateerd voordeel: Voor websites waarbij meerdere personen toegang tot de beheersomgeving hebben is het mogelijk om het beheermenu te beheren met de nieuwe Beheermenu manager. Op deze wijze kan er net zo makkelijk als aan de voorkant van de website het beheermenu aangepast worden voor specifieke gebruikers.

Overige wijzigingen

Deze release brengt ook een aantal nieuwe en verbeterde functies speciaal voor ontwikkelaars. Joomla! 3.7 brengt onder andere verbeteringen in het

 • update-systeem
 • cache-systeem
 • extensie-management

Naast de bovenstaande functies zijn er ook een aantal significatie verbeteringen waaronder:

Doe meer met TinyMCE.

Er zijn nieuwe knoppen toegevoegd aan de werkbalk.
Makkelijker extensie onderhoud. Ontwikkelaars van extensies kunnen nu een indicatie in het pakket-manifestbestand van hun extensie instellen.

De kleine wijzigingen die het verschil maken:

 • Bekijk de algemene instellingen vanuit uw item, geen giswerk of dubbele controles meer.
 • Een strakker, moderner beheer-template.
 • Een bijgewerkte datum en tijd kiezer, nu meertalig.
 • Eenmalig inloggen op het beheergedeelte en de website, u hoeft niet meer apart in te loggen.

De update van Joomla! 3.6.x naar 3.7 is een één-klik update en geen migratie. Het zelfde geldt voor elke opvolgende versie in de 3.x serie van Joomla! Om een volledige lijst van alle functies te zien kunt u de 3.7 website (vertaald in 25 talen) bezoeken.

Veiligheidsprobleem opgelost

 • Lage prioriteit - Core - Information Disclosure (betreft Joomla! 1.5.0 t/m met 3.6.5) 
 • Lage prioriteit - Core - XSS Vulnerability (betreft Joomla! 3.2.0 t/m 3.6.5) 
 • Lage prioriteit - Core - XSS Vulnerability (betreft Joomla! 1.5.0 t/m 3.6.5) 
 • Lage prioriteit - Core - XSS Vulnerability (betreft Joomla! 1.5.0 t/m 3.6.5) 
 • Lage prioriteit - Core - XSS Vulnerability (betreft Joomla! 3.2.0 t/m 3.6.5) 
 • Lage prioriteit - Core - ACL Violations (betreft Joomla! 1.6.0 t/m 3.6.5) 
 • Lage prioriteit - Core - ACL Violations (betreft Joomla! 3.2.0 t/m 3.6.5) 
 • Lage prioriteit - Core - Information Disclosure (betreft Joomla! 3.4.0 t/m 3.6.5) 


Is uw website klaar voor Joomla! 3.7?

Zoals altijd is het voor een upgrade belangrijk om vooraf alle extensies te updaten en een backup van uw website te maken. Dit is ook een handig moment om de PHP- en database-versies van uw hoster te controleren. Wij adviseren PHP 7.0 of 7.1 te gebruiken aangezien dit een aanzienlijke snelheidswinst van uw website oplevert.

Wanneer u in de beheersomgeving de Hathor template gebruikt wordt er aanbevolen om de Isis template te gaan gebruiken. Dit om dat Hathor verouderd is en mogelijk niet alle mogelijkheden van Joomla! 3.7 kan bieden.

Vergeet niet de cache van uw browser te legen na de upgrade. Wanneer u een bug vind in Joomla! kunt u deze in de Joomla! Issue Tracker melden.

Joomla 1.5 en 2.5:
Joomla levert geen updates voor EOL versies, er zijn in dit geval patches beschikbaar om te downloaden, welke hier te vinden zijn.

U heeft een verouderde Joomla website
Werkt u nog met Joomla 1, Joomla 1.5 of Joomla 2.5 en wilt u migreren naar Joomla 3, neem dan eens contact met ons op.

Wat is de status van Joomla! CMS 2.5?

Op 31 december 2014 is er een einde gekomen aan de officiële ondersteuning van Joomla! 2.5. Dat betekent dat er geen updates voor Joomla! 2.5 beschikbaar worden gesteld wat tevens inhoud dat er geen veiligheidsupdates en reparaties meer worden gemaakt en aangeboden door het Joomla! Project voor Joomla! 2.5
Het is erg belangrijk dat websites die nu nog op Joomla! 2.5 draaien worden geupdate naar Joomla! 3.x.

Bent u nog in het bezit van een Joomla 1, Joomla 1.5 of Joomla 2.5 website én u durft de upgrade naar Joomla 3.4 niet aan, neem dan contact met ons op; wij zorgen na inventarisatie van uw huidige Joomla installatie voor een passend aanbod.

 

Joomla 3.7.1 veiligheidsrelease is beschikbaar
Nieuwe website SpaceNed opgeleverd

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
donderdag 09 april 2020

Captcha afbeelding