Joomla! migratie

In de loop der jaren is en wordt Joomla! voortdurend doorontwikkeld. Fouten worden opgelost, nieuwe, snellere en stabielere technieken worden toegepast, en een eenvoudige manier van beheer zijn enkele voorbeelden. Hierdoor zijn in de loop der jaren veel versies ontstaan, zoals Joomla 1.0, Joomla 1.5, Joomla 1.6, Joomla  1.7, Joomla  2.5 en de laatste versie Joomla 3.x.
Elke release lost problemen op, alleen al om deze reden adviseren wij om uw Joomla! website altijd te upgraden naar de meest recente versie.

Ik wil mijn Joomla website migreren

Migratie van Joomla 1.0 1.5 of 2.5 naar Joomla 3.x

Migratie noodzakelijk voor veiligheid

joomla1.5 naar joomla3 migratie
In 2014 zijn er nog steeds websites die gebruik maken van Joomla! 1.5 of zelfs Joomla 1. Voor deze versies worden respectievelijk sinds september 2012 en oktober 2008 geen veiligheidsupdates meer uitgebracht. Omdat deze versies van het Joomla CMS niet meer worden ondersteund, worden veiligheidslekken ook niet opgelost. Dit geldt zowel voor de Joomla! installatie zelf als voor de extensies die in de website zijn geïnstalleerd. Deze websites lopen een grote kans om gehackt te worden.

Joomla 2.5 komt aan het eind van 2014 (eind december) aan zijn eind, een tijdige upgrade naar Joomla 3 wordt daarom aangeraden.

Naar welke Joomla versie moet je migreren?
Joomla 3 is de laatste versie en wordt aangeraden voor migraties, Joomla 2.5 bereikt aan het eind van dit jaar (2014) de status End Of Life (EOL) daarom is het verstandig om direct naar Joomla 3 over te stappen. Een migratie van Joomla! 1.5 (1.0) naar een nieuwe versie van Joomla! is geen one click upgrade maar een echte migratie.

Het upgraden van Joomla 2.5 naar Joomla 3 is meestal een eenvoudige handeling maar in enkele gevallen waar het gaat om Joomla 2.5 websites met veel extensies kan dit tot problemen leiden.

Het migratieproces uitgelegd

 • Analyseren van de website en geïnstalleerde extensies
  Vóór de migratie zal er een inventarisatie plaatsvinden van alle externe extensies (componenten, modules en plugins) in de Joomla! 2.5; 1.5 (1.0) website. Bij alle extensies zal er onderzocht moeten worden of er een versie voor Joomla! 3 beschikbaar is. Voor de meest gangbare extensies zal dit het geval zijn. Indien dit niet het geval is, zijn er in de Joomla! Extension Directory meestal vervangende alternatieven te vinden.
 • Een back-up maken van de huidige website
  Voordat de migratie gaat beginnen is het belangrijk te zorgen dat er een goede, recente back-up van de huidige omgeving gemaakt wordt. De huidige website blijft net zolang online totdat de migratie volledig en succesvol is afgerond. Joomla 1.5 moet sowieso naar de laatst beschikbare versie worden bijgewerkt (1.5.26) voordat de back-up gemaakt wordt.
 • Joomla 1.5 (2.5) website op een werklocatie installeren
  We installeren de huidige website op een aparte werklocatie op de server zodat de huidige live site nooit in gevaar komt of niet bereikbaar raakt tijdens de migratie.
 • Installatie nieuwe Joomla 3 versie
  In een sub-folder van de Joomla! 1.5 of Joomla! 2.5 werklocatie wordt een Joomla! 3 installatie geplaatst, deze installeren we zonder voorbeelddata.
 • Configuratie van het gebruikte migratie component
  In de nieuwe Joomla 3 installatie plaatsen we de migratie extensie en configureren deze zodat de gegevens van de oude website in de nieuwe website geïmporteerd kunnen worden. Hierbij kan en wordt de Joomla 1.5 template niet meegenomen. Templates in Joomla 2.5 kunnen werken in Joomla 3 maar het is geen garantie dat elke template binnen Joomla 3 goed werkt.
 • Uitvoeren van de migratie
  We voeren de migratie uit zodat we in de nieuwe Joomla 3 website kunnen beginnen met het in orde maken van de website structuur.
 • Installatie extensies
  We gaan nu de extensies die we bij stap 1 hebben gecontroleerd terugplaatsen in de nieuwe Joomla 3 installatie. Hierbij kan het voor komen dat de gegevens van bijvoorbeeld formulieren, fotoalbums en dergelijke los van de Joomla installatie gemigreerd moeten worden. Is er geen migratie mogelijk van de extensie in Joomla 1.5 of Joomla 2.5 naar dezelfde extensie in Joomla 3 dan hebben we in stap 1 al een alternatief geselecteerd.
 • De template
  In veel gevallen is een update of upgrade van de template niet mogelijk. Betreft het een gekochte template dan kan het zijn dat deze door de maker ook voor Joomla 3 is aangepast; is dit niet het geval dan kan Joomlapartner waarschijnlijk de template nabouwen. Blijkt dat het nabouwen teveel tijd kost dan rest niets anders dan een andere template te bouwen óf een bestaande template uit te zoeken die Joomlapartner eventueel naar uw wensen aan kan passen.
 • Controle
  Een Joomla migratie is een tijdrovende klus en kan niet uitgevoerd worden zonder up to date kennis van zaken. Op veel punten tijdens een migratie kunnen problemen ontstaan die enkel met de juiste knowhow opgelost kunnen worden.

Heeft u een Joomla migratie waar u zelf niet aan wilt of kunt werken, laat het ons dan weten. Wij kunnen na inventarisatie van uw website een prima offerte bieden. Ook een Virtuemart migratie voeren wij probleemloos voor u uit.